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Ms. Christina M. Kurtz Ref No.: 04-0087
Supervisor-Regulations and Packaging

ATOFINA Chemicals, Inc.

200 Market Street

Philadelphia, PA 19103-3222

Dear Ms. Kurtz:

This is in response to your letter regarding the applicability of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request clarification on whether
employees unloading hazardous materials after the departure of the carrier from the consignee’s
facility require training under the HMR. '

A hazmat employee is a person employed by a hazmat employer and who in the course of
employment directly affects hazardous materials transportation safety (see § 171.8). In other
words, a person who performs duties that are regulated under the HMR is considered to be a
hazmat employee. The term hazmat employee includes an individual employed by a hazmat
employer who, during the course of employment loads, unloads, or handles hazardous materials.
Section 172.704 requires a hazmat employee to receive general awareness, function specific, and
safety training.

Generally, consignee unloading operations performed after the carrier’s departure from the
consignee’s facility are not subject to regulation under the HMR. Thus, consignee employees
engaged in such unloading operations need not be trained in accordance with HMR requirements.
However, until October 1, 2004, rail tank car unloading operations are subject to requirements in
§ 174.67 of the HMR whether or not the unloading operation is performed by consignee
personnel after the carrier’s departure from the facility. Furthermore, until October 1, 2004,
consignee employees who unload rail tank cars in accordance with § 174.67 must be trained.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerelg,

Office of Hazardous Materials Standards
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It is our understanding that since the implementation of HM-223 any unloading that

occurs after the departure of the carrier from the consignee’s facility is no longer under

DOT’s jurisdiction, Thus, if an employee of the cénsignee unloads material after the

departure of the carrier it would not be under DOT’s jurisdiction and said employee

would not be required to have the Hazmat training under Part 172 Subpart H. But, if the

carrier has not departed the premises while a package is being unloaded this would be -

considered “unloading incidental to movement” and this same individual would be

required to have the Hazmat training under Part 172 Subpart H.

Can you please tell us if this interpretation is correct.

Sincerely,

Christina M. Kurtz
Supervisor — Regulations and Packaging

ATOFINA Chemicals, Inc.
2000 Market Street
Philadelphia, PA 19103-3222
215-419-7000

www. AtofinaChemicals.com




